Logopedie is de behandeling van communicatiestoornissen met betrekking tot alle functies van de mond. Communicatiestoornis klinkt erg heftig, maar een logopedist helpt dus ook mensen die gewoon problemen hebben met stem, spraak en slikken. Deze problemen zorgen voor hindernissen met spraak, maar ook met zingen. Ondervind jij problemen en woon je in de omgeving van Assen? Logopedie Assen biedt uitkomst.

Zang en logopedie

Iedereen zingt wel eens en we ondervinden allemaal dat het een stuk moeilijker is dan we soms denken. Hoe operazangeressen zo lang een toon aan kunnen houden en met zo veel lucht te keer gaan, gaat onze pet te boven. Verkeerd of overmatig stemgebruik kan stemproblemen veroorzaken. Als je continu met een “overstrekte” stemband zingt, en dus niet natuurlijk bezig bent, kun je zelfs permanent je stembanden beschadigen. Hier komt logopedie aan de orde. De oefeningen en leermethoden van logopedie helpen zangers (van elk niveau) om hun stembanden, mond en houding beter te gebruiken om beter te kunnen zingen. 

Hoe train je de stembanden?

Om je stem te oefenen en je stembanden te trainen, zijn er enkele oefeningen en dingen die jij kunt doen om beter te zingen. Allereerst is het belangrijk om je ademhaling onder controle te krijgen. Een goede oefening is om rechtop te gaan staan met je rug recht en je schouders ontsappen en iets naar achteren getrokken. Plaats vervolgens je handen op je buik en adem in door je neus. Belangrijk bij deze oefening is om te focussen op de buik. Wanneer je inademend, laat je buik en longen uitzetten. Houd je adem tien seconden in en adem daarna langzaam uit. Pers goed uit. Met deze oefening train je de ademhaling om meer lucht over te houden tijdens het zingen of praten. Een andere essentiële oefening is om “mm-mmm” te zeggen. Met je mond gesloten maak je dit geluid. Doe dit totdat je de voorkant van je gezicht voelt zoemen of trillen. Omdat je stem een klank is die door luchttrillingen wordt veroorzaakt, is het essentieel om deze trillingen te kunnen manipuleren. Met praten doe je dit al, je kunt namelijk verschillende klanken maken, maar met deze laatste oefening train je het. Je merkt dan ook dat je stem wat voller klinkt na deze oefening. 

Pin It on Pinterest